VALTION OMISTUKSET osa 2

Pettyneitä on ministerit.  Rukkaset maassa kun joku lyö käsiä yhteen. Onko meidän kärsittävä näinkin saamattomista ministereistä.  Solidiumin toimet asiassa tutkintaan.

Nyt yllätystä kommentoi omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen

päivitetty 

Siirtyykö lupaava suomalaisyhtiö Neles ruotsalaisyhtiön omistukseen? Vain kaksi viikkoa sitten listautunut venttiiliyhtiö allekirjoitti yllättäen yhdistymissopimuksen ruotsalaisen teollisuusyhtymän kanssa. Omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen kertoo nyt, kuka ratkaisee suomalaisomistuksen kohtalon.



Ministeri Lintilä pettyi Neleksen myyntiaikeista: ”Yhtiön hallituksessa on Solidiumin edustaja, mutta silti on esitetty myyntiä”

Teknologiateollisuuden hallituksen puheenjohtaja Marjo Miettinen uskoo, että Neleksellä olisi tulevaisuutta edessä myös suomalaisomistuksessa.


Tuossa kopsasin Alpo Ylitalon kirjoitusta.  Siellä näkee näiden silloisten holmöläisten touhut muutamien vuosien takaa.  Miksi ihmeessä pitää toistaa näitä virheitä aina uudelleen ja uudelleen.



Omat mokansa Tuppurainen ja Lintilä haluaa tehdä. Paljonko saa, vai saako, ostajalta maasua? Garunan myynti samoin Kemira GROWHOW ja Paavo Lipposen UMTS-kaupat ovat niitä bisnesajattelun ja kansantalouden helmiä 

Tässä hiukan lainattua histoeriaa Jyri Häkämiehen liikemiestaiodoista.  "Suomessa yli kaksinkertainen nousu muihin EU-maihin verrattuna.  Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliiton MTK:n mukaan lannoitteiden hinnat ovat Suomessa nousseet lähes 50 prosenttia viimeksi kuluneiden viiden vuoden aikana. Samaan aikaan muualla EU:ssa hinnat ovat nousseet vain 10–20 prosenttia. Suomessa satotasot ovat myös selvästi alemmat. MTK:n mukaan tilanne on kohtuuton suomalaisille maatiloille.


MTK:n tiedot perustuvat Euroopan yhteisöjen tilastotoimisto Eurostatin lannoitteiden ja maanparannusaineiden hintaindeksiin. Suomen hintakehitys eroaa merkittävästi muiden maiden kehityksestä. Indeksillä mitataan hintatason muutosten suhdelukua.

Kotimaassa lannoitehinnat eivät seuraa eurooppalaisten lannoitemarkkinoiden hintakehitystä. Tämä kertoo lannoitemarkkinoiden toimimattomuudesta Suomessa. Useassa EU-maassa kuten Tanskassa, Saksassa, Ranskassa ja Hollannissa lannoitteiden hinnat kääntyivät laskuun vuonna 2012, mutta Suomessa hinnat jatkoivat nousuaan, sanoo MTK:n tuotantotalousvaliokunnan puheenjohtaja Jukka Leikkonen.


Konsultille 1,5 miljoonaa
Suomen lannoitemarkkinat menivät uusiksi vuonna 2007. Valtio myi 30 prosentin osuuden Kemiran lannoiteliiketoiminnasta eli Kemira GrowHow:sta toukokuussa 2007 norjalaiselle Yara International -yhtiölle. Kaupan jälkeen Yara sai Suomessa lähes sadan prosentin markkinaosuuden lannoitteiden kaupassa ja se nosti heti hintoja 28 prosenttia.

Kaupasta vastasi Matti Vanhasen (kesk.) hallituksessa omistajaohjauksesta vastannut ministeri Jyri Häkämies (kok.), nykyinen EK:n toimitusjohtaja. Valtio sai GrowHowsta aikoinaan 208 miljoonaa euroa."

Kommentit